Kardamon-carica začinaKardamon latinski naziv Elettaria Cardamonum, pripada familiji djumbira.To je egzotični začin sa pikantnom i jakom aromom.Višegodišnja biljka koji formira zelene mahune sa semenom, mahuna se suši i unutra se nalazi seme, koji se koristi u kulinarstvu celo ili samleveno.Boja semena varira od zelenkasto-braon do crne i belog semena.Najkvalitetniji je zeleni kardamon.Potiče iz Indije, starinski začin, poznat po brojnim korisnim svojstvima za čoveka kao afrodizijak a primenjuje se u proizvodnji parfema.
Kardamon sadrži dosta kalcijuma, gvoždja, cinka, magnezijuma i fosfora a od vitamina najviše ima B1, B2 i B3 medju komponentima se nalazi kanfor, nerolidol, linalol, bornilacetat.
Mleveni kardamon je osnovni sastojak karija stavlja se u kafu, čaj zbog jakog ukusa i arome u malim količinama.Može da se kombinuje sa karanfilićem, djumbirom, cimetom, nanom.Ovaj začin najviše se koristi u skandinavskoj kuhinji kod pečenih jela, slanim jelima i slatkišima.Dodaje se na sam kraj u jelima da ne bi umanjilo kvalitet.
Kao lek u Indiji koristi se u narodnoj tradicionalnoj medicini kod bolova u želucu, nadimanja, kod migrene, i kod infekcije respiratornih organa.
U Aziji se koristi za lečenje usne duplje, kod problema sa respiratornim organima.
Ulje kardamona ima antiinflamatorno dejstvo, sprečava razvoj virusa, bakterija, gljivica, dobar izbor kod prehlade.

OSTAVI KOMENTAR