Aroma vanile u kulinarstvuVanila je oduvek bila popularan i cenjeni začin zbog svoje prijatne arome, ukusa i moćnog afrodizijaka.
Poseduje brojna lekovita svojstva.Dobro deluje na sistem organa za varenje, čini savršeno dejstvo na nervni sistem.Vanilin šećer je mešavina vanile ili arome vanilina i običnog kristalnog šećera.To je sitni šećer i osnovni sastojak raznih poslastica, kolača, torte.Sastoji se od ugljenih hidrata, ne sadrži proteine i masti.100 g vanilin šećera sadrži oko 400 Cal.Možete i sami napraviti od suvih štapića vanile i od običnog kristalnog šećera u prahu.Vanilin štapiće iseckajte, za tu svrhu koristite električnu seckalicu, zatim dodajte prah kristalnog šećera.Taj slatki začin daje aromu raznim kolačima, pudinzima, napicima, jogurtu ili voćnoj salati.Vanilin šećer može da se kombinuje sa cimetom.1 kesica vanilin šećera je dovoljna da se napravi kolači od pola kg brašna.Osim slatkih jela vanilin šećer može da se koristi i za jelo od morskih plodova-jela od školjke, rakova.

OSTAVI KOMENTAR