Količina soli u dečijoj ishraniOdojče i malo dete do 3 godine još uvek ima osetljiv organizam.Bubrezi su najosetljiviji i ne mogu preraditi veće količine soli.Previše soli koji se dodaje ishrani mogu dovesti do povišenog krvnog pritiska naročito ako u porodici neko ima problema sa hipertenzijom.
Od 8. meseca života zbog boljeg ukusa hrane mogu  da se dodaju začini i biljke zatim jogurta i pavlake.
U nekim namirnicama nalaze se skriveni izvori soli to su razne gotove supe, sirevi, morska hrana, grickalice, mesni delikatesi, slanina, šunka i razne salame.
U prvih 6 meseci odojčetu je dovoljno manje od 1 g soli koji se dobija iz majčinog mleka ili veštačke hrane.
Od 7-12 meseci dovoljno je 1 gr. soli, dok je deci od 1-3 godine potrebno je manje od 2 gr.soli na dan.Kupovnu hranu uvek treba proveriti na deklaraciji šta je zastupljeno od namirnica, koliko soli i začina sadržava.

OSTAVI KOMENTAR