Kuvano povrće za mališaneZa voće i povrće važi pravilo da bolje jesti sirovo nego kuvano, ali ipak postoje povrće koje se kuvaju jer kuvanjem se razbija jaka ćelijska struktura i tako je lakše za varenje.Sledeće povrće treba kuvati:
-spanać:sadrži gvoždje, magnezijuma, kalcijuma, beta karotena, gluteina.Kuvanjem kalcijum se utrostruči.
-šargarepa:sadrži antioksidans, beta karoten koji se pretvara u vitamin A u organizmu i pomaže za vid.Kuvanjem je nutritivna vrednost veća i lakše se vari.
-paradajz:kuvanjem se povećava nivo likopena jer iz sirovog se malo dospeva u organizam što je značajan za srčana oboljenja i kancera.
-kelj:svakako treba kuvati jer je teško za varenje.Kuvanjem povećava se nivo vitamina A i K zatim razaraju vlakna.
-pečurke:zahteva termičku obradu, kuvanjem se uništavaju toksini i lakše je za varenje.

OSTAVI KOMENTAR