Letnja mediteranska ishrana za najmladjeLeto je deo godine sa najvišim temperaturama i u ovom periodu neophodno je pozabaviti se i korigovati ishranu, a pogotovo ishranu odojčadi i male dece. Više smo izloženi suncu i boravimo na otvorenom, a izbor namirnica za dohranu i ishranu deteta drugačiji je od onog koji nam se nudi zimi. Upravo zato je mediteranski nutricionistički model idealan vodič za letnju ishranu i majke i deteta. Uz mnogo svežeg sezonskog voća i povrća uključuje  se maslinovo ulje, kao i sveža bela i plava riba.
Mediteranska ishrana takodje podrazumeva i unos raznovrsnih žitarica, naročito onih integralnih, mahunarki, kao i mlečnih proizvoda i živinskog mesa, koji uz mleko, kao važnu namirnicu u ishrani dece, uvelike doprinose unosu kalcijuma i visokovrednih belančevina.
Za majke koje počinju sa dohranom svog deteta u ovom periodu važno je naglasiti da prema mnogim iskustvima letnja sezona, iako čudno, zapravo i nije idealno vreme za početak dohrane. Često se tradicionalno savetuje odlaganje uvodjenja namirnica u ishranu deteta , a najčešći razlozi tome su nepovoljni klimatski uslovi, odnosno vrućine, promena uobičajene sredine i „sigurne“ rutine (odlazak na godišnji odmor i sl.), pojačana žedj, potreba privikavanja na drugačiji ukus hrane i/ili kašiku u novim uslovima. No, bez obzira na navedeno, detetu je važno dati ono što mu treba, a to je nova hrana u vreme kada mu je ona najviše potrebna, u doba dohrane! Ovde ćete naći ideje i smernice na šta obratiti pažnju tokom letnjeg uvođenja dohrane.

OSTAVI KOMENTAR